Unapređenje razumevanja istorijskih narativa u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi

U periodu od 15. do 18. aprila 2024. godine, u Ohridu, Severna Makedonija, održan je skup o razumevanju istorijskih narativa i njihovog uticaja na identitete u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi. Na osnovu prethodnih inicijativa podržanih od strane Međunarodnog Višegradskog fonda, ova konferencija imala je za cilj da produbi diskusije o ulozi istorije u oblikovanju savremenih političkih identiteta i podsticanju međusobne saradnje unutar regiona.

Konferencija “Razumevanje je bitno: Region Jugoistočne Evrope kao bojno polje narativa” u Ohridu okupila je stručnjake, akademike i intelektualce iz Višegradske grupe (V4) i regiona Jugoistočne Evrope kako bi istražili istorijske narative u bilateralnim pitanjima.

Diskusije su se fokusirale na sporove između Severne Makedonije i Bugarske, i Kosova i Srbije, ističući potrebu za dijalogom i međusobnim razumevanjem i analizom kompleksnih istorijskih sporova.

Istovremeno, održana je i radionica pod nazivom “Promovisanje međusobnog razumevanja Kosova i Srbije kroz medijsku i akademsku saradnju”. Ova radionica je okupila novinare i urednike sa Kosova i iz Srbije, u cilju produbljivanja dijaloga i razumevanja između dva društva.

Radionica je pružila platformu za razmenu iskustava i ideja između novinara i urednika sa Kosova i iz Srbije, čime je dodatno osnažena medijska i akademska saradnja.

Skup je nastavak prethodnih inicijativa usmerenih na istraživanje nacionalnih istorija i njihovog uticaja na politički identitet u jugoistočnoj Evropi. Diskusija je proizašla iz rezultata i zaključaka serije događaja podržanih od strane Ambasade Češke na Kosovu tokom 2022.

i 2023. godine.

NGO AKTIV Mitrovica

NGO AKTIV Priština

NGO AKTIV Beograd