STEJT DEPARTMENT UKAZAO NA PROBLEME SRPSKE ZAJEDNICE NA KOSOVU

Diskriminacija, incidenti i uzurpacija imovine su neki od problema srpske zajednice na Kosovu, na koje je ukazao Stejt department SAD u godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava na Kosovu za 2021.

Stejt department podseća na izveštaj koji je nevladina organizacija Aktiv objavila u junu 2021. u kome se navodi da “problemi kao što su falsifikovanje dokumenata, nesprovođenje sudskih odluka, namerno oštećenje ili potpuno uništavanje imovine i uzurpacija imovine onemogućavaju pojedine kosovske Srbe da uživaju svoja imovinska prava”.

Detaljan izveštaj o imovinskim pitanjima, u kome se ukazuje na ugrožavanje ovog prava i nude konkretne preporuke kako bi se problem trajno rešio, može se naći na 

Stejt department je citirao i podatke iz našeg izveštaja o incidentima u kome je navedeno da je u “prvih šest meseci 2021. godine zabeleženo 48 incidenata usmerenih protiv srpske zajednice i objekata SPC, koji uključuju oštećenja imovine, provale i krađe, fizičke napade i pretnje i grafite uvredljivog sadržaja”.

Ovaj izveštaj obuhvata period od 1. januara do 30. juna 2021, a incidente je, tokom svog praćenja stanja u zajednici, zabeležila Građanska grupa za brzo delovanje, uspostavljena od strane NVO Aktiv na samom početku pandemije izazvane korona virusom. Detaljniji pregled bezbednosnih incidenata možete pogledati na 

Istovremeno, NVO Aktiv podseća na najnoviji izveštaj o bezbednosnoj situaciji koji ukazuje da je u periodu od 2020. do marta 2022. zabeleženo preko 180 različitih incidenata. Više detalja možete naći na linku https://bit.ly/3rsjCjT.

Stejt depertment je ukazao i na saopštenje Empirike. “U avgustu 2021. Zagovaračka platforma Empirika izdala je saopštenje zahtevajući detaljnu istragu nerešenih slučajeva, posebno fizičkih napada na kosovske Srbe”, naveo je Stejt department u svom godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava citirajući saopštenje Zagovaračke platforme Empirika, uspostavljenoj od strane NVO Aktiv, a koju čine istaknute nevladine organizacije i mediji iz srpske zajednice.

NVO Aktiv u svim svojim izveštajima upozorava na stanje i probleme u srpskoj zajednici, istovremeno poziva nadležne institucije da reaguju, odgovore na zabrinutosti srpskih i nevećinskih zajednica, u cilju unapređenja njihovog položaja i aktivnijeg učešća u društveno-političkom životu na Kosovu.

Izveštaj Stejt departmenta možete naći na ovom 

NGO AKTIV Mitrovica

NGO AKTIV Priština

NGO AKTIV Beograd