SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – Organizacije civilnog društva i mediji

Organizacije civilnog društva i mediji oštro osuđuju nedavne napade na srpske i albanske medijske redakcije prilikom njihovog izveštavanja na severu Kosova. Napadi na novinare i novinarke predstavljaju ozbiljnu pretnju medijskim slobodama i demokratskim principima kojima težimo kao društvo.

Izražavamo duboku zabrinutost zbog porasta verbalnih i fizičkih napada na novinare koji obavljaju svoj posao na terenu. Slobodno novinarstvo je osnovni stub demokratije i ključno za izgradnju otvorenog društva u kojem se poštuju ljudska prava i vladavina prava. Napadi na novinare predstavljaju direktno kršenje ovih vrednosti.

Pozivamo sve relevantne aktere, lokalne političke predstavnike, predstavnike međunarodne zajenice, da preduzmu hitne mere kako bi se novinarima omogućilo nesmetano vršenje njihovih radnih dužnosti i kako bi se sprečili dalji verbalni i fizički napadi i pretnje. Ovo podrazumeva pružanje adekvatne zaštite novinarima.

Takođe, pozivamo sve građane i građanke, kao i organizacije civilnog društva, da podrže slobodu medija i novinarstva. Informisano društvo zahteva raznolikost mišljenja, slobodu izražavanja i pristup relevantnim informacijama. Potrebno je da radimo zajedno kako bismo stvorili okruženje u kojem novinari mogu da obavljaju svoj posao bez straha od bilo kakvih vidova napada, pritisaka ili zastrašivanja.

Ostajemo posvećeni podršci novinarima u njihovim naporima da obezbede objektivno, nepristrasno i istinito izveštavanje. Nastavićemo da se borimo za slobodu medija i jačanje novinarske profesije u cilju izgradnje demokratskog društva.

Potpisnici:

 1. Aktiv
 2. Avenija
 3. Centar za zastupanje demokratske kulture
 4. Centar za društvene incijative
 5. Centar za mir i toleranciju
 6. Forum za razvoj i multietničku saradnju
 7. Gračanica Online
 8. Humani centar Mitrovica
 9. Inter
 10. Nova društvena incijativa
 11. Produkcija New Press
 12. Omladinska parteška aktivnost
 13. Radio Goraždevac
 14. Radio KIM
 15. RTV Mir
 16. Sanja Sovrlić, novinarka N1
 17. Media centar Čaglavica
 18. Komunikacija za razvoj društva
 19.  CRZ/KoSSev

 

NGO AKTIV Mitrovica

NGO AKTIV Priština

NGO AKTIV Beograd