SAOPŠTENJE ZA JAVNOST: NVO AKTIV OSUĐUJE NEOSNOVANE OPTUŽBE I UVREDE

Povodom zlonamernih i uvredljivih tvrdnji iznetih od strane Nebojše Jovića, objavljenih na njegovom ličnom Facebook profilu, čiji je sadržaj objavljen i na pojedinim portalima, a u vezi sa najavljenom tribinom Pokreta za odbranu KiM, NVO Aktiv saopštava da ni na koji način nije povezan sa otkazivanjem najavljenog događaja.

Štaviše, naivno bi bilo poverovati da jedna lokalna nevladina organizacija ima izvršna ovlašćenja ili pak mandat da odobrava ili zabranjuje političke skupove, ili bilo koje događaje javnog karaktera. U tom smislu ovakve prozivke, ciljano usmerene prema našoj organizaciji su, pre svega, u službi maskiranja stvarnih razloga otkazivanja pomenute tribine.

Ne ulazeći u detalje niti motive objavljenog saopštenja, ne može se naći opravdanje za etiketiranje organizacije i pojedinaca iz NVO Aktiv koji se od svog osnivanja u svim prilikama zalagao za otvoren i inkluzivni dijalog, ne samo na severu već i šire. Stoga ne krijemo razočarenje ovakvim postupukom i javnim prozivkama koje u svakom smislu prevazilaze granicu elementarne pristojnosti. Istovremeno, upozoravamo da je ovo svojevrsno targetiranje pojedinca koje može voditi ka ugrožavanju fizičke bezbednosti.

Jasno je da je ovakva retorika u velikoj meri svojstvena obračunu između političkih neistomišljenika u kome NVO Aktiv, ali ni Miodrag Milićević nikada nisu niti će biti deo takvog miljea. Posebno naglašavamo da NVO Aktiv nikada nije, niti će podržavati bilo kakve političke skupove i trudiće se da fokus i energiju zadrži na temama od šireg društvenog interesa.

Bez želje za bilo kakvom daljom javnom raspravom na ovu temu, pominjanje organizacije i njenog izvršnog direktora u krajnje negativnom i tabloidnom kontekstu je u najmanju ruku degutantno i biće predmet dalje procene pravnih savetnika Aktiva o eventualnim daljim koracima u cilju zaštite integriteta organizacije i ličnosti.

NVO Aktiv,

8. marta 2023. Mitrovica

NGO AKTIV Mitrovica

NGO AKTIV Priština

NGO AKTIV Beograd