Reakcija u vezi sa napadima zvaničnika Vlade Kosova

Reakcija u vezi sa napadima zvaničnika Vlade Kosova (Zamenika premijera i glavnog pregovarača g. Besnika Bislimija, zamenika ministra za lokalnu upravu i administraciju g. Arbera Vokrija i stranke Samoopredeljenje!)

Povodom sistematskih i orkestriranih napada zvaničnika Vlade Kosova povodom naše posete Briselu prošle nedelje, mi, predstavnici organizacija civilnog društva izjavljujemo sledeće:

Naše organizacije pojedinačno i skupa godinama rade na izgradnji mostova između Albanaca i Srba, pomirenja i međuetničke tolerancije na Kosovu. U svojim aktivnostima uvek smo se zalagali za mir i javno osuđivali sve vidove nasilja na Kosovu, bilo da dolaze od pripadnika srpske zajednice ili od strane kosovskih bezbednosnih struktura. Rezultati našeg rada su nadaleko poznati u javnosti, i na njih smo izrazito ponosni.

Naše organizacije aktivno podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije, što je između ostalog bio razlog naše posete Briselu. Tokom posete Briselu izneli smo rezultate analiza i stavove koje skoro svakodnevno iznosimo u javnosti, a tiču se zabrinjavajuće situacije u kojoj se nalazi srpska zajednica na Kosovu. Toga su svesni i predstavnici Evropske unije i zemalja članica, što smo imali prilike da čujemo u Briselu.

Rad naših organizacija je u skladu sa zakonima Kosova i nezavisan u odnosu na bilo koje državne strukture, bilo da dolaze iz Prištine, Beograda ili iz nekog drugog centra. Optužbe da smo „Vučićevi milioneri propagandisti“, da primamo instrukcije od Vučića ili bilo koga drugog su najgnusnija laž koja je osmišljena da nas zaplaši, izloži javnom linču i onemogući dalju saradnju sa partnerima iz različitih etničkih zajednica na Kosovu.

Targetiranjem predstavnika civilnog društva, pojedini zvaničnici u Vladi Kosova pokazuju svoju averziju prema konstruktivnoj kritici i nespremnost da se uključe u dijalog.

Imajući u vidu da premijer Albin Kurti sa ponosom ističe da je visok stepen demokratije među najvećim dostignućima savremene istorije Kosova, ovim putem ga pozivamo da se javno ogradi od diskriminatornih i lažima konstruisanih napada koje nam upućuju zamenik premijera Besnik Bisljimi i zamenik ministra lokalne samouprave Arber Vokri.

Jovana Radosavljević, Nova društvena incijativa

Dragiša Mijačić, InTER

Miodrag Milićević, NVO Aktiv

NGO AKTIV Mitrovica

NGO AKTIV Priština

NGO AKTIV Beograd