Radni doručak sa predstavnicima diplomatskih misija u Beogradu

Nevladina organizacija Aktiv je u petak, 10. marta, u Beogradu održala radni doručak sa predstavnicima diplomatske zajednice, zapadnih ambasada i međunarodnih misija u Srbiji.

Rad NVO Aktiv i analiza trenutne situacije na terenu na Kosovu, sa posebnim fokusom na dijalog Beograda i Prištine i izazove sa kojima se suočava srpska zajednica, bile su glavne teme razgovora.

Izvršni direktor NVO Aktiv Miodrag Milićević je predstavljajući rad organizacije rekao da se istraživačkim i zagovaračkim aktivnostima ukazuje na položaj i prava zajednica, prvenstveno srpske zajednice na Kosovu. Upravo zbog toga, rekao je Milićević, NVO Aktiv već neko vreme svoje aktivnosti proširuje, iz Severne Mitrovice i Prištine na Beograd.

Šef odseka za praktične politike NVO Aktiv, Kejleb Vau (Caleb Waugh), objasnio je da su u fokusu rada organizacije istraživanja, praćenje procesa, izrada praktičnih politika, koji se tiču monitoringa poštovanja prava zajednica. Cilj je da se identifikuju problemi sa kojima se zajednice suočavaju, na lokalnom i centralnom nivou, ali i ukaže na moguća rešenja kako bi se postigle pozitivne promene u njihovom odnosu sa kosovskim institucijama, ukazao je Vau.

“Deo našeg rada je monitoring procesa dijaloga i reakcije zajednice na taj dijalog. Ideja da otvorimo kancelariju u Beogradu je rezultat našeg istraživanja kada samo saznali da se Srbi ne osećaju dovoljan stepen podrške ni sa jedne strane i da je mali nivo uključenosti u dijalog”, rekao je on.

Predstavnica NVO Aktiv u Beogradu, Milica Orlović, objasnila je da je cilj kancelarije da se uspostavi lanac komunikacije i da se istraživanja predstave i u Beogradu, kako medijima tako i svim drugim akterima, civilnom društvu, domaćim i međunarodnim institucijama.

“Cilj je da Kancelarija za vezu NVO Aktiva u Beogradu bude istinski zagovornik prava manjina, ukazujući na važnost međuetničkog dijaloga, kao i da promoviše jedan tolerantniji narativ. Kroz ovu kancelariju, Aktiv nastoji da izgradi mostove i stvori mogućnosti za dijalog između različitih zajednica na Kosovu i u Srbiji, i da radi na zajedničkoj viziji jedne mirnije i prosperitetnije budućnosti u regionu”, izjavila je Orlović.

Sa predstavnicima diplomatskih misija razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u svetlu nastavka dijaloga Beograda i Prištine i koracima ka normalizaciji odnosa, te kako na ove procese gleda srpska zajednica, čemu se nada i kako je moguće raditi na rešavanju njihovih problema i njihovoj integraciji.

Ovu aktivnost je sprovedena uz podršku Nacionalne zadužbine za demoktatiju (NED) i UKAID-a, kojima se zahvaljujemo na svesrdnoj podršci.

NGO AKTIV Mitrovica

NGO AKTIV Priština

NGO AKTIV Beograd