PROIZVOĐAČI VINA SE NADAJU NOVIM TRŽIŠTIMA

Sajam vina je važan za promociju i plasiranje proizvoda malih proizvođača vina iz Velike Hoče, poručeno je na festivalu vina koji je održan 16. juna u ovom selu opštine Orahovac.

Ovaj manifestacija u organizaciji NVO Aktiv, okupila je proizvođače vina iz ovog regiona i predstavnike biznisa sa severa Kosova, s ciljem otvaranja novih puteva ekonomske saradnje.

Proizvođači vina, belog, crnog i rozea, žele da nastave tradiciju svojih predaka, ali im je sada potrebna promocija i ulazak na veće tržište. Igor Večević, dugogodišnji proizvođač vina, kaže da mali proizvođači teško plasiraju domaći proizvode.

„Sajam vina puno znači i uz naš trud i zalaganje nadam se da će naši proizvodi biti na policama mnogih marketa“, kaže on.

Prema njegovim rečima, sajam vina je važan za predstavljanje malih proizvođača, s ciljem da pronađu svoje mestu na tržištu. Večević je ljubav proizvodnje vina nasledio od dede. On objašnjava da je tajna dobrog vina u posvećenosti, stalnom radu i trudu ali i od berbe.

„Nadam se da će ovo biti uspešno. Nekada su se vinogradi obrađivali mukotrpno, a danas smo uz pomoć mehanizacije proširili posao, zasejao sam čokote merloa i vranca i nadam se da ćemo opstati, čuvati i nastaviti vekovnu tradiciju“, kaže Večević.

Predstavnici kafića, restorana, kafana i prehrambenih prodavnica iz opština sa severa Kosova prisustvovali su ovoj manifestaciji, degustirali vina iz Velike Hoče i uspostavljeni su kontakti.

Dejan Rakić, diplomirani inženjer poljoprivrede iz Zubinog Potoka, prvi put je u Velikoj Hoči. Kao stručnjak ukazuje da je malim proizvođačima potrebno da se ekonomski osnaže i promovišu.

„Potreban im je vetar u leđa. Ovde znaju da prave vino, samo im treba promocija da svoje proizvode prodaju i plasiraju. Zato su sajmovi važni ovim poljoprivrednim gazdinstvima. Bitno je da se promovišu u Prištini, Beogradu, da osnaže ovo mesto i da žive od svog rada“, rekao je Rakić.

Iako je vino iz Velike Hoče poznato kao kvalitetno domaće vino, ovaj kraj je i dalje nerazvijen, sa ograničenim šansama za pristup spoljnim tržištima. Stoga je ovaj događaj i osmišljen da se bavi tim pitanjem, poručuje Kejleb Vau, šef odseka za praktične politku NVO Aktiv.

Vau ističe da potrebno oživeti lokalnu ekonomiju što je i bio razlog da se mali proizvođači spoje sa mogućim poslovnim partnerima sa severa Kosova.

„Velika Hoča je mala sredina, ali ima tradiciju proizvodnje vina, stoga smo hteli da pomognemo lokalnim prizvođačima, koji vekovima prave vino a nemaju pristup drugim i većim tržištima. Pozvali smo vlasnike kafana, restorana i prodavnica da dođu, degustiraju i nadam se da će doći do neke saradnje“, kaže Vau.

Okupljeni su izrazili nadu da ovaj mali sajam može da preraste u tradicionalno godišnje okupljanje, da u Veliku Hoču zbog vina, druženja i poslovanja dolaze ljudi iz drugih mesta sa Kosova a i šire.

„Skroman početak, ali je početak“, poručio je Vau.

NGO AKTIV Mitrovica

NGO AKTIV Priština

NGO AKTIV Beograd