PREKOMERNA UPOTREBA SILE PRIPADNIKA POLICIJE

Ovim putem obaveštavamo javnost, nadležne policijske i pravosudne organe, kao i lokalne i međunarodne institucije i predstavnike, da je izvršni direktor NVO Aktiv Miodrag Milićević danas, ponedeljak 14. novembar, na severu Kosova, bio izložen fizičkom i verbalnom maltretiranju od strane pripadnika Jedinice specijalne policije Kosova.

Do incidenta je došlo oko 9.30 časova, u blizini prelaza Jarinje, kada je izvršni direktor NVO Miodrag Milićević zaustavljen od strane pripadnika specijalne jedinice Kosova, izdvojen iz kolone i u trenutku ispitivanja jedan pripadnik specijalne policije ga je pesnicom udario u stomak.

Istovremeno, došlo je i do verbalnog maltretiranja kada su na Milićevića policajci vikali i zahtevali da „ćuti“ i postavljali mu pitanja „zašto nema kosovska dokumenta“.

Tokom cele procedure od zaustavljanja do ispitivanja, izvršni direktor NVO Aktiv je u potpunosti sarađivao sa policijom i ničim nije izazvao nasilnu reakciju pripadnika policije.

NVO Aktiv je užasnuta ovim incidentom i najoštrije osuđuje nasilno ponašanje pripadnika specijalnih jedinica.

„Udarac u stomak je čista brutalnost i ničim izazvana prekomerna upotreba sile od strane specijalnih jedinica policije i ukazuje na narušeno bezbednosno okruženje na severu Kosova i nekontrolisano delovanje pripadnika policije koje preti produbljivanju krize i mogućoj eskalaciji već narušenog bezbednosnog okruženja na severu Kosova“, ukazuje NVO Aktiv.

NVO Aktiv, koja se bavi zagovaranjem, promocijom demokratije i dijalogom u društvu, upozorava na nedopustivo ponašanje pripadnika jedinice specijalne policije i poziva Vladu Kosova i nadležne institucije da pokrenu hitnu istragu kojom bi se utvrdila odgovornost pripadnika Jedinice specijalne policije i time sprečilo ponavljanje sličnih situacija.

„Ovo je posebno opasna situacija uoči isteka roka za izricanje opomena i najave sprovođenja druge faze odluke Vlade Kosova o kažnjavanju vlasnika vozila sa starim registarskim oznakama“, saopštava NVO Aktiv.

Protiv pripadnika specijalnih policijskih snaga biće podneta prijava Policijskom inspektoratu Kosova i svim nadležnim organima.

NGO AKTIV Mitrovica

NGO AKTIV Priština

NGO AKTIV Beograd