PREDSTAVLJEN PROJEKAT O VEĆEM UČEŠĆU MANJINA U PROCESIMA DONOŠENJA ODLUKA

PREDSTAVLJEN PROJEKAT O VEĆEM UČEŠĆU MANJINA U PROCESIMA DONOŠENJA ODLUKA

Projekat „Povećanje učešća manjina u procesima donošenja odluka putem rada na politikama i razmeni” predstavljen je 7. juna u Centru za građansku energiju, u Severnoj Mitrovici.

Projekat sprovodi NVO Aktiv u saradnji sa tri partnerske organizacije – Inštitút Mateja Bela – Bél Mátyás Intézet, Republikon Intézet, i Institute for Modern Development (Czechia), uz podršku Ministry of Foreign Affairs, Republic of Korea i International Visegrad Fund.

Zajedničkim radom organizacija civilnog društva i think-tankova, koji se bave uključivanjem i učešćem manjinskih zajednica u procesima donošenja odluka, cilj je da se doprinese boljim javnim i institucionalnim politikama koje osnažuju predstavnike manjinskih zajednica na Kosovu, sa posebnim fokusom na kosovske Srbe.

Kroz povezivanje stručnih zajednica radiće se na pronalaženja zajedničkih odgovora na izazove u ovim oblastima.

Tokom prezentacije diskutovano je o pravima manjinskih zajednica na Kosovu, u Mađarskoj, Poljskoj i Češkoj, njihovom položaju i zakonskim okvirima koji štite njihova prava. Uz to, panelisti su se dotakli i teme projektnih aktivnosti.

Predstavljanju projekta prisustvovali su projekt menadžer NVO Aktiv Igor Marković, šef odseka za praktične politike NVO Aktiv Kejleb Vau, kao i Svetluša Surova (Institut Matijas Bel), Abel Ravaš (Abel Ravasz) (Institut Matijas Bel), Michal Vit (Institut za moderni razvoj), Marta Špala (Marta Szpala) (Institut za moderni razvoj) i Žolt Nađ (Zsolt Nagy) (Republikon).

Projekat sufinansira Ministarstvo inostranih poslova Republike Koreje kroz grantove Međunarodnog višegradskog fonda. Misija fonda je da unapredi ideje za održivu regionalnu saradnju u Centralnoj Evropi.

Više o projektu OVDE .

NGO AKTIV Mitrovica

NGO AKTIV Priština

NGO AKTIV Beograd