NVO udružene u oblastima pružanja socijalih usluga

Grupa organizacija civilnog društva je na skupu u Gračanici, 23. februara, 2023, potpisala Zajedničku izjavu o osnivanju neformalne koalicije koja će zajednički raditi u oblastima pružanja socijalnih usluga na Kosovu.

Na inicijativu NVO Aktiv, u okviru projekta Alved, petnaest organizacija iz srpske i albanske zajednice, koje se bave pružanjem usluga i angažovane su u oblasti socijalnih i porodičnih usluga na Kosovu, uspostavile su zajednički mehanizam koordinacije i saradnje „Platforma pružalaca socijalnih usluga“.

Okupljene oko cilja unapređenja socijalnih usluga, tokom ceremonije potpisivanja saradnje NVO su se dogovorile da zajednički rade kako na unapređenju međusobne saradnje tako i na blagovremenoj i stručnoj podršci svim zajednicama.

Organizacije će se zalagati za jačanje kapaciteta prilikom pružanja usluga, i radiće na razmeni informacija i znanja, deliti resurse, te omogućiti kada je potrebno kolektivno delovanje.

„Među ključnim pokretačima Platforme i njene misije da unapredi usluge socijalne i porodične nege na Kosovu su ujedinjavanje resursa, znanja i grupa u potrazi za proširenim mogućnostima finansiranja i snažnijim glasom zagovaranja kod donosioca odluka“, navodi se u Zajedničkoj izjavi.

Jedna od vrednosti ove platforme je posvećenost multietničkom razumevanju. Kako se navodi, „članovi će podržavati jedni druge u kontaktu sa nevećinskim etničkim zajednicama u bilo kom opštinskom kontekstu (npr. nealbanske zajednice u Peći i nesrpske zajednice u Leposaviću i Štrpcu)“.

Zajednička izjava i platforma su nastale u okviru projekta „Jačanje lokalnih glasova za pravičan razvoj (ALVED)“ koji sprovode Peaceful Change initiative, People in Need i partneri – NVO Aktiv, Građanske inicijative i Mreža vršnjačkih edukatora (PEN), a uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

NGO AKTIV Mitrovica

NGO AKTIV Priština

NGO AKTIV Beograd