NVO Aktiv je predstavio Izveštaj “Stanje ljudskih prava na severu Kosova”

NVO Aktiv je u četvrtak, 27. juna, u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, predstavila Izveštaj “Stanje ljudskih prava na severu Kosova”, koji dokumentuje potencijalna kršenja prava lokalnih zajednica u četiri opštine na severu Kosova, Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, u periodu od oktobra 2023. do maja 2024.

Izveštaj dokumentuje nivo ugroženosti prava na imovinu, slobodu veroispovesti, bezbednost, kao i uticaj zapaljive retorike, ukidanje dinara i eksproprijacija zemljišta na zajednicu. Nalazi pokazuju da su navedeni problemi Srba na severu Kosova doveli do značajne nesigurnosti među lokalnim stanovništvom.

Nakon predstavljanja Izveštaja, održana je panel diskusija na kojoj su učestvovali Goran Avramović, glavni i odgovorni urednik RTV KIM, i Ardita Zejnulahu, izvršna direktorka AMPEK-a, uz moderiranje Ivane Vanovac, predsednice ogranka UNS na Kosovu.

Učesnici panela su se fokusirali na načine unapređenja saradnje između novinara koji izveštavaju na albanskom i srpskom jeziku. Tokom diskusije, učesnici panela su se složili da je zapaljiva retorika, koja često dolazi od političkih lidera, direktan podsticaj za širenje govora mržnje.

Takođe, na panelu je prezentovana retrospektiva događaja opisanih u izveštaju, koja je jasno pokazala povezanost između zapaljive retorike, govora mržnje i kršenja ljudskih prava. Tokom diskusije naglašena je potreba za odgovornijim javnim diskursom i saradnjom između novinara kako bi se smanjile tenzije i promovisao miran suživot. Istaknuta je potreba za jačom saradnjom među različitim akterima u društvu kako bi se postigla održiva rešenja za trenutne probleme.

Izveštaj “Stanje ljudskih prava na severu Kosova” predstavlja važan korak ka razumevanju trenutnog stanja i potreba lokalnih zajednica, te je osnova za buduće inicijative i intervencije u cilju poboljšanja ljudskih prava.

Izveštaj je dostupan OVDE.

NGO AKTIV Mitrovica

NGO AKTIV Priština

NGO AKTIV Beograd