IZVEŠTAJ: SRPSKA ZAJEDNICA NA KOSOVU U BEZBEDNOSNOJ KRIZI

IZVEŠTAJ: SRPSKA ZAJEDNICA NA KOSOVU U BEZBEDNOSNOJ KRIZI

NVO Aktiv je 29. novembra u Prištini predstavila Izveštaj „Demaskiranje bezbednosnih izazova unutar srpske zajednice“, koja donosi pregled rada zaštitnih mehanizama nevećinskih zajednica, sa posebnim naglaskom na pitanja bezbednosti u sredinama sa većinski srpskim stanovništvom.

U izveštaju se navodi da je srpska zajednica na Kosovu u bezbednosnoj krizi i da je osećaj nesigurnosti dominantan.

„Srpska zajednica na severu Kosova izložena je značajnim bezbednosnim rizicima koji su posebno došli do izražaja nakon što su lokalni Srbi napustili kosovske institucije u novembru prošle godine”, navodi se u Izveštaju.

Ukazuje se da je u poslednje tri godine došlo do značajnog porasta slučajeva ugroženosti lične i imovinske bezbednosti na područjima naseljenim Srbima na Kosovu. Najčešće prijavljivani incidenti su slučajevi provale ili pljačke, iza kojih su odmah fizički napadi i izazivanje materijalne štete.

Predstavljajući nalaze i preporuke Izveštaja, izvršni direktor NVO Aktiv Miodrag Milićević, ocenio je da su događaji na severu promenili političku dinamiku, kao i da gotovo polovina ispitianika ne vidi sebe na Kosovu u narednih pet godina, od kojih je dve trećine mladih. Prema oceni Milićevića, odsustvo institucionalnog dijaloga Srba i Albanaca, kao nedostatak poverenja u kosovske institucije, doveo je do bezbednosne krize na Kosovu pre svega u srpskoj zajednici.

„Velika većina Srba oseća se nebezbedno na Kosovu. Na severu je zabeležen daleko najveći broj incidenata u poslednjih godinu dana. Početak stanja bezbednosnog vakuma je izlazak Srba iz institucija na severu Kosova”, ukazao je Milićević.

Analizirajući stavove i percepciju srpske zajednice po pitanju bezbednosne situacije, izvršni direktor KIPRED-a Luljzim Peci je istakao da situacija na severu Kosova traži političko rešenje, dok je neophodno da Policija Kosova poveća transparentnost kada je u pitanju srpska zajednica.

O izazovima sa kojima se suočavaju Srbi na Kosovu govorio je glavni i odgovorni urednik Radija Kim iz Čaglavice Goran Avramović. Prema njegovim rečima, problemi u odnosima Srba na Kosovu sa pripadnicima Kosovske policije pored severa zabeleženi su i južno od reke Ibar, te je naveo da je u Gračanici bilo više pritužbi na „prekomernu upotrebu sile i maltretiranje”.

Kao ostale probleme naveo je neplanske restrikcije u snabdevanju električnom energijom, posebno u povratničkim selima, nepoštovanje zakona o upotrebi jezika, bezbednost novinara, divlja gradnja, itd. Avramović je ocenio da ove i druge probleme srpska zajednica vidi kao pritisak.

Izveštaj „Demaskiranje bezbednosnih izazova unutar srpske zajednice“ možete preuzezi OVDE.

NGO AKTIV Mitrovica

NGO AKTIV Priština

NGO AKTIV Beograd