EKSPERTSKI RAZGOVORI O INTEGRITETU INFORMACIJA I PROVERI ČINJENICA

NVO Aktiv je u saradnji sa NDI Kosovo 8. septembra u Gračanici održala diskusiju sa mladima i aktivistima nevladinih organizacija iz Gračanice na temu “Izazovi integriteta informacija: rastuća pretnja demokratiji na Kosovu“.

Pitanja informacijskih poremećaja i podizanja svesti građana o ovom fenomenu, bile su glavne teme razgovara mladih ljudi sa iskusnim novinarima iz srpskih medija i medijskim ekspertima.

Nikola Đaković, iz NDI Kosovo, je na početku diskusije predstavio ključne nalaze godišnjeg izveštaja “Izazovi integriteta informacija: rastuća pretnja demokratiji na Kosovu”.

Na osnovu tog izveštaja, kako je ukazao Đaković, dezinformcije, nepouzdane i zlonamerne informacije, kao i zapaljiv rečnik predstavljaju pretnju medijskom okruženju na Kosovu.” Iako su građani često svesni ovih pojava, nedostaje redovna provera činjenica”, rekao je on.

Medijski eksperti su govorili o povećanju uticaja dezinformacija, na koji način digitalna životna dinamika oblikuje našu stvarnost, koje to opasnosti ali i mogućnosti donosi. Ukazano je na važnost provere činjenica, jer one utiču na donošenje odluka i na planiranje budućnosti.

Mladi su govorili o suočavanju sa lažnim vestima, dezinformacijama, propagandom, diskutujući o tome kako one nastaju i s kojim ciljem. Mladi Gračanice su ukazali da od medija uglavnom prate portale i sadržaje na društvenim mrežama, pre svega na Instagramu, Facebook, YouTubu.

Istakli su da su svesni da sadržaje treba proveravati jer kako su primetili “svako iznosi svoju stranu i svoj deo istine”. Ukazali su na neke od problema u medijima na srpskom jeziku, da su najčešće podeljeni “na one koji podržavaju vlast i opoziciju”. Rekli su da se uglavnom ne prate mediji na albanskom jeziku jer je prepreka jezik, ali da bi bilo dobro da se sve zajednice informišu o onome što se dešava na Kosovu.

“Dosta mladih je lakoverno i njima prete mnoge onlajn opasnosti, borba protiv tih problema nam je potrebna”, rečeno je na skupu.

Pre Gračanice, diskusija sa mladima, predstavnicima medija i aktivistima nevladinih organizacija na temu integriteta informacija održana je u Goraždevcu, Štrpcu i Severnoj Mitrovici. Na ovim ekspertskim razgovorima razmotreni su načini za razotkrivanje i borbu protiv poremećaja u integritetu informacija, kao važnim korakom za očuvanje demokratskih procesa u društvu.

Učesnici su ukazivali na probleme na koje nailaze tokom praćenja medija i društvenih mreža, isticali primetno širenje lažnih vesti, prisustvo sumnjivih portala i profila, te istakli neophodnost podizanja svesti o tim problemima.

Ukazano je da su sprovođenje uređivačke odgovornosti, profesionalni razvoj medija, ali i edukacija građana ključna pitanja koja je potrebno istražiti kako bi se održao integritet informacija.

NGO AKTIV Mitrovica

NGO AKTIV Priština

NGO AKTIV Beograd