Diskusija: Treba nam više istraživačkog novinarstva o korupciji

U organizaciji NVO Aktiv i NVO ACDC, u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, 6. decembra, održna je panel diskusija na temu „Borba protiv korupcije u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom iz ugla novinara srpskih redakcija na Kosovu“, na kojoj su učestvovali novinari, predstavnici civilnog sektora, političari i građani.

Direktor RTV Mir u Leposaviću, Nenad Radosavljević, izjavio je da postoji veliki broj alarmantnih pokazatelja o korupciji, mitu i kriminalu u srpskim sredinama na Kosovu. Prema rečima Radosavljevića, zbog velikog broja koruptivnih radnji u opštini Leposavić tokom perioda od 2013. do 2017. godine, učinjena je velika šteta građanima.

„Do danas zbog te pronevere novca niko nije odgovarao. Odgovornost za korupciju leži ne samo na lokalnim samoupravama već i na institucijama koje ne preduzimaju odgovarajuće akcije. Prisutna je neadekvatna reakcija nadležnih organa, uključujući i nedostatak interesa kosovskih institucija za suzbijanje korupcije u srpskim opštinama”, rekao je Radosavljević.

Glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca, Darko Dimitrijević, svedoči da je korupcija prisutna u svim segmentima društva na Kosovu. On je istakao da se u tom pogledu misli na korupciju kao davanje novca, uslugu, dobit, korist za lične partijske poslovne ili bilo koje interese.

„Naše društvo generalno je u svakom pogledu korumpirano. Imamo predstojeće izbore u Srbiji i mi trentuno radimo priču o nekim ugovorima koji se trenutno daju određenim osobama da bi verovatno glasali za određenu grupu. Imate veliki broj lica i firmi koje su stavljene na crnu listu SAD-a zbog korupcije”, naveo je Dimitrijević.

Pojedini lokalni političari, koji su bili prisutni na debati, istakli su da „političari svijim ucenama pokušavaju da i stanovništvo uvuku u korupciju”.

Na panel diskusiji, koja je organizovana u sklopu Nedelje borbe protiv korupcije, predstavnici civilnog društva i novinari poručili su da je neophodan veći fokus medija na istraživačko novinarstvo, a s tim u vezi i dodatna finansijska podrška za istraživanje tema koje se bave pitanjima kriminala i korupcije.

„Rad novinara na istraživačkim temama je od ključne važnosti za stvaranje transparentnijeg društva i jačanje vladavine zakona u srpskim zajednicama na Kosovu”, zaključeno je.

Ovaj događaj organizovan je u okviru projekta „Jačanje transparentnosti i vladavine prava u srpskim opštinama na Kosovu“, koji sprovodi NVO AKTIV, a finansira Biro Stejt Departmenta za međunarodnu borbu protiv opojnih droga i sprovođenje zakona (Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs – INL) u partnerstvu sa Centrom za zastupanje demokratske kulture (ACDC).

NGO AKTIV Mitrovica

NGO AKTIV Priština

NGO AKTIV Beograd