DEBATA: TRANSPARENTNOSTI LOKALNE SAMOUPRAVE

U organizaciji NVO Aktiv u utorak, 12. jula, u Gračanici je održana panel diskusija o transparentnosti u radu lokalne samouprave na Kosovu.

Predstavnici lokalnih organizacija civilnog društva i medija ukazali su da u opštinama sa srpskom većinom postoji određeni nivo netransparentnosti i poručili da je potrebno veće učešće građana.

Šef odseka za praktične politike NVO Aktiv Kejleb Vau rekao je da su zakonima predviđeni mehanizmi koji omogućavaju učešće građana u donošenju odluka na lokalnom nivou, ali da se to “uglavnom ne poštuje”.

“Građani nisu dovoljno informisani da im po zakonu pripadaju prava, i najčešće nemaju pristup informacijama o tome na koji način oni zapravo mogu biti deo procesa na lokalnom nivou”, rekao je Vau.

Na panelu su učestvovali Rajko Jovanović iz NVO Komunikacija za razvoj društva, Fatir Berzati urednik portala Kosovo info iz Prizrena i Aljbuljena Sadiku, zamenica direktora BIRN-a. Panel je moderirao novinar Budimir Ničić.

Učesnici su ukazali da je jedan od problema u oblasti transparentnosti lokalnih samouprava sa srpskom većinom južno od Ibra to što se ne sarađuje dovoljno sa medijima, dok je u opštinama regiona Prizren ukazano da ima problema u oblasti upotrebe jezika.

Debata je deo projekta “Jačanje transparentnosti i vladavine prava u srpskim opštinama na Kosovu”, koji sprovodi Aktiv Mitrovica u partnerstvu sa Centrom za zastupanje demokratske kulture (ACDC) uz finansijsku podršku Biroa Stejt Departmenta za međunarodnu borbu protiv opojnih droga i sprovođenje zakona (Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs – INL).

NGO AKTIV Mitrovica

NGO AKTIV Priština

NGO AKTIV Beograd