PROMOVISAN SAJT O POZITIVNIM GLASOVIMA U SRPSKO-ALBANSKIM ODNOSIMA

NVO Aktiv je u ponedeljak 16. maja na događaju u Centru građanske energije, u Severnoj Mitrovici, zajedno sa Institutom za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda i Evropskim pokretom u Srbiji predstavila sajt „Srpsko-albansko prijateljstvo“.

O sajtu su govorili njegovi autori Aleksandar Pavlović i Filip Lukić. Aleksandar Pavlović, sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, izjavio je da trojezični sajt (srpski, albanski, engleski), sadrži obimnu internet bazu koja pruža vizuelno, tekstualno i dokumentarno znanje o srpsko-albanskim odnosima.

Pavlović je rekao da građa obuhvata pedesetak kompletnih knjiga o srpsko-albanskim odnosima, posebno onih koji imaju afirmativni karakter ili teže pomirenju, te više stotina publikacija iz svih oblasti srpsko-albanskih odnosa.

Sajt je mala biblioteka o srpsko-albanskim odnosima, od novinskih članaka do akademskih radova, rekao je Pavlović, koji ja i autor knjige “Imaginarni Albanac”. U uvodnom obraćanju on je ocenio da je u situaciji kada je medijska slika o Kosovu negativnu, pre par godina pokrenuta inicijativa s ciljem da se sakupi sadržaj koji bi govorio o albansko-srpskom prijateljstvu.

“Naš cilj nije da napravimo potpunu bibliografiju. Skupili smo radove ljudi koji su poslednjih decenija pisali, i to one koji formiraju pozivne teme, jer želimo da promovišemo one glasove koji imaju određenu pozitivnu konotaciju o srpsko-albanskim odnosima”, rekao je Pavlović.

Uporedo sa promocijom sajta, održana je panel diskusija “Zajednički život Srba i Albanaca očima lokalnih aktivista i posmatrača” na kojoj su govorili Miodrag Milićević, direktor NGO Aktiv, Nora Ahmetaj, osnivačica Centra za istraživanje, dokumentaciju i publikacije i Bekim Bljakaj, izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo Kosovo.

Učesnici panela su ukazali da dve strane žive u dva različita narativa, te da je neophodno da svi društveni akteri, a posebno političke elite, demonstriraju kulturu dijaloga.

Prema oceni Miodraga Milićevića, novi sajt “Srpsko-albansko prijateljstvo” predstavlja kvalitetan materijal koji se može koristiti posebno danas u vremenima koja nisu obećavajuća u pogledu opšteg dijaloga.

To je “tračak nade u percepciji postojeće realnosti”, rekao je on. Kako je kazao, druga strana Kosova se retko kad čuje i vidi i u javnosti i u medijima.

“Kad pogledate medije pozitivne priče stoje u zapećku, niko ne obraća pažnju jer teme diktiraju potrebu da se sadržaj proda. Sa druge strane i pozitivne priče prođu mimo pažnje šire javnosti jer na dnevnom nivou imate poplavu drugih vesti, jezik govora mržnje. Ovo je nesposobnost ili neuspeh političkih elita da u javnom prostoru demonstriraju politiku kulture dijaloga”, istakao je Milićević.

Predstavnici civilnog društva su ocenili da postoji zajednički život dve zajednice, ali ne dopire do površine, do pažnje medija i javnosti, te da se nepoznavanjem produbljuje etnička distanca. Nora Ahmetaj je izjavila da nedostaju zajedničke i pozitivne priče iz života dve zajednice.

“Ja ne vidim zajedničku tačku ili priču da mediji pokriju, jer smo mi otrovani zaraženi političkim debatama. Pitanje je koliko stvarno mi živimo zajedno, da li je zaista tačno da delimo naše vrednosti, da li znamo dovoljno jedni o drugoma”, izjavila je Ahmetaj.

Izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo Kosovo Bekim Bljakaj je pozdravio novi portal o srpsko-albanskim odnosima i istakao da je to važan sadržaj u trenutku kada ima tenzija u odnosima dve strane.

“Smatram da je jako bitno da oni koji su zainteresovani, posebno mladi, da imaju jedan izvor informacija o srpsko-albanskima, posebno o odnosima kroz istoriju”, izjavio je Bljakaj, dodajući da mediji i dalje imaju ulogu koja nije baš najpozitivnija.

“Znamo kakvu su ulogu mediji imali u prošlosti tokom konflikata i raspada Jugoslavije, i zbog toga snose deo krivice, pomagali su da se ojačaju predrasude. I danas se i dalje obe strane gledaju kroz etničku prizmu, iako ima medija koji pokušavaju da informišu javnost na pravi normalan način”, rekao je Bljakaj.

O sajtu “Srpsko-albansko prijateljstvo”

Vebsajt je deo projekta „Unapređenje srpsko-albanskog prijateljstva” koji sprovodi NGO Aktiv u partnerstvu sa Institutom za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda i Evropskim pokretom u Srbiji, uz podršku Švajcarske ambasade u Prištini.  Vebsajt „Srpsko-albansko prijateljstvo“ sadrži obimnu internet bazu koja  pruža vizuelno, tekstualno i dokumentarno znanje o srpsko-albanskim odnosima na srpskom, albanskom i engleskom jeziku. Građa obuhvata:

• pedesetak kompletnih knjiga o srpsko-albanskim odnosima, posebno onih koje imaju afirmativni karakter ili teže pomirenju;

• pojedinačne radove pedesetak autora i više stotina publikacija iz svih oblasti srpsko-albanskih odnosa;

• video bazu koja sadrži intervjue s petnaestak istaknutih srpskih i albanskih intelektualaca, kao i lokalnih aktivista, koji su ponudili odgovore na teme o mogućnostima zajedničkog života, istorijskog pomirenja i prijateljstva između Srba i Albanaca;

• obiman materijal od oko 500 vesti i medijskih napisa na temu srpsko-albanskog dijaloga, objavljen u proteklih 5 godina;

• različitu arhivsku građu, poput poznatijih dokumentarnih i/ili igranih filmova i informacija o zajedničkim publikacijama, pozorišnim predstavama, javnim ličnostima i glumcima koji su živeli u obe sredine, linkove za prethodne važne projekte i drugo.

“Vebsajt nudi mnoštvo primera prijateljstva, saradnje, zajedničkih istraživanja, intervjue, edukativni sadržaj o srpsko-albanskim odnosima, dokumente i tekstove od zajedničkog interesa i drugu srodnu građu, koju nastojimo da popularizujemo i učinimo široko dostupnom”, saopštili su NVO Aktiv i Institut za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda.

NGO AKTIV Mitrovica

NGO AKTIV Priština

NGO AKTIV Beograd