ANALIZA TRENDOVA – ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNJENJA U SRPSKOJ ZAJEDNICI NA KOSOVU

Kroz prethodne tri godine otkako se vrši istraživanje Analiza trendova u srpskoj zajednici na severu Kosova, ona je postala proizvod prepoznat po tome što je ukazala ne brojne trendove u društveno-političkim kretanjima na Kosovu, posebno među srpskom zajednicom, tj. u opštinama gde je većinski nastanjeno srpsko stanovništvo. Uzevši u obzir visoku tačnost prognostičkog istraživanja i ukazivanja na pojedine trendove, ove godine Aktiv želi da proširi istraživanje i na Srbe sa Kosova koji žive južno od reke Ibar, a u cilju shvatanja njihovih gledišta na političku, bezbednosnu i ekonomsku situaciju na Kosovu, poverenje u institucije, međuetničku distancu, formiranje ZSO, ideju razgraničenja/korekcije granice i druge faktore. Takođe, cilj Aktiva je i merenje razlike u stavovima o pojedinim pitanjima među srpskim stanovništvom koje živi na severu u odnosu na one koji žive južno od Ibra.

Anketnim ispitivanjem, održavanjem fokus grupa sa građanima i intervjua sa relevantnim pripadnicima srpske zajednice, te organizovanjem TV emisija i konferencija o rezultatima Analize trendova, doprinosi stvaranju prostora za otvoren, konstruktivan dijalog i razmenu mišljenja između pripadnika institucija, civilnog sektora, medija i posebno građana, čije mišljenje o bitnim društveno-političkim i drugim aspektima života na Kosovu je gotovo nemoguće čuti.

U tom smislu, Aktiv Analizom trendova dopire do velikog broja građana na Kosovu (njih preko 700 će biti uključeno u razne vrste aktivnosti), kao i do političkih predstavnika, medija i civilnog sektora, ukazujući na potencijalno dominantne socio-političke trendove, međuetničku distancu, poverenje u institucije, strahove i nadanja građana.

NGO AKTIV Mitrovica

NGO AKTIV Priština

NGO AKTIV Beograd