Predstavljanje istraživanja:Jačanje institucionalnog odgovora na bezbednosne incidente u nevećinskim (srpskim) zajednicama

DATUM OBJAVE: 

Facebook
Twitter
LinkedIn

DETALJI DOGAĐAJA

Poštovani/a,

NVO AKTIV Vas sa zadovoljstvom poziva na panel diskusiju na kojoj će biti predstavljeno istraživanje “Jačanje institucionalnog odgovora na bezbednosne incidente u nevećinskim (srpskim) zajednicama“, koja će se održati u utorak, 27. juna, u  11.00 časova, u Hotelu Sirius, u Prištini.

Mnogobrojni incidenti koji su se dogodili u sredinama sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu, prema izveštajima srpskih organizacija civilnog društva i medija, posebno tokom perioda pandemije (2020/2021), uticali su na međuetničke odnose, poverenje u institucije i proces dijaloga Prištine i Beograda. Tim povodom, NVO Aktiv i KIPRED sproveli su, uz podršku UNMIK-a, istraživanje koje se bavi pregledom institucionalnog odgovora na prijavljene incidente.

Istraživanje se bavi analizom incidenata koji su prijavljeni NVO Aktiv putem Građanske grupe za brzo delovanje (preko RRCG) i javnih podataka koje je prikupio KIPRED. Ovaj izveštaj donosi i političke preporuke kosovskim institucijama u oblasti vladavine prava, međunarodnim akterima, medijima i civilnom društvu kako bi se poboljšao institucionalni učinak i povećala svest javnosti o ovim incidentima.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovim događajem, u svakom trenutku nas možete kontaktirati na:

info@ngoaktiv.org   ili   +381 64 5555160  /  +383 44645938

 

Agenda

 

10:45 – 11:00          Registracija učesnika

Uvodne reči i predstavljanje istraživanja

11:00 – 11:50          Miodrag Milićević, Izvršni direktor (NVO AKTIV)

Ljuljzim Peci, Izvršni direktor (KIPRED)

Debata i pitanja iz publike

11:50 – 12:30          Panel diskusija: komentari, sugestije i pitanja

Osveženje

12:30 – 14:00          Nastavak neformalnog dela diskusije

 

Na događaju biće obezbeđen simultani trojezični prevod (albanski – engleski – srpski).

 

Uz podršku UNMIK-a

NGO AKTIV Mitrovica

NGO AKTIV Priština

NGO AKTIV Beograd