17. decembar. 2021. | 09:02


Analiza trendova 2021: stavovi srpske zajednice na Kosovu - konferencija u BeograduIstraživanje NVO Aktiv “Analiza trendova 2021: stavovi srpske zajednice na Kosovu” predstavljeno je 16. decembra u Beogradu. Tokom predstavljanja ove Analize ukazano je na rezultate koji pokazuju da većina Srba smatra da je bezbednosna situacija loša, da se beleži odlazak mladih sa Kosova, povećano je nepoverenje u institucije Kosova dok je i dalje prisutna etnička distanca. 

 

Nakon prezentacije rezultata istraživanja održana je panel diskusija na kojoj je ocenjeno da su podaci iz Analize trendova alarmantni, a posebno podatak da skoro 90% anketiranih smatra da se situacija za Srbe na Kosovu ne odvija u dobrom smeru. 

Izvršni direktor NVO Aktiv Miodrag Milićević izjavio je, predstavljajući rezultati izveštaja javnosti u Srbiji, da su rezultati pokazali da se Srbi na Kosovu nalaze u začaranom krugu i da se podaci godinama ponavljaju.

“Do sada nismo videli adekvatan odgovor na institucionalnom nivou da se neki od ovih problema prepoznaju i reaguje na odgovarajući način", kazao je on.

Prema oceni Milićevića, stabilizacija srpske zajednice je još uvek daleko i to treba da bude neka vrsta alarma za Beograd, Prištinu i međunarodnu zajednicu.

“Ovo je poziv nadležnima da uzmu u razmatramnje ove podatke kao itekako relevatne, kao impuls jedne zajednice, koja očekuje pomoć, koja bi mogla dovesti do kakve takve stabilizacije prilika u zajednici”, ocenio je Milićević.

Panelisti, dobri poznavaoci prilika i odnosa Kosova i Srbije, su osvrćući se na istraživanje ocenili još nije došlo do stabilizacije srpske zajednice, da se situacija ne kreće u dobrom smeru i da je na delu besperspektivnost kosovskih Srba.

Novinarka Jelena Petković izjavila je da treba imati na umu da su ovakvi rezultati posledica doživljaja građana, ono što se njima desilo u poslednjih godinu dana.

“Ono što je razlika u odnosu na neke ranije godine je odnos vlasti u Prištini prema srpskoj zajednici. On nije u nekim segmentima značajno promenjen, ali u nekim jeste, ono što jeste vidljivo jeste da ova vlast sa Srbima komunicira zastrašivanjem i to se reflektuje na ove rezultate”, izjavila je Petković. 

Novinar Milivoje Mihajlović je izjavio da na osnovu rezultata istraživanja, gde skoro 90 odsto ispitanika smatra da se situacija ne odvija u dobrom smeru, ako 50 odsto Srba ne vidi sebe na Kosovu, a više od 70 odsto Srba ne oseća slobodu, može se reći da je na delu “besperspektivnost” srpske zajednice.

“Beograd ne razume dovoljno stavove i poziciju u kojoj se nalaze kosovski Srbi. Neko u trouglu Beograd-Priština-Brisel ima nameru da traži rešenje on treba dobro da prouči ovu anketu”, poručio je Mihajlović.

Tokom predstavljanja stavova srpske zajednice na Kosovu ukazano je da trendovi govore o sve izraženijem pesimizmu srpske izajednice prema kretanjima na Kosovu, a institucionalnog odgovora na ovakve stavove i strahove Srba nema.