23. septembar. 2021. | 08:44


OPEN: saopštenje za javnostGrupa nevladinih organizacija okupljenih u inicijativi OPEN i drugih organizacija i medija upozoravaju na to da su nenajavljen početak sprovođenja odluke Vlade Kosova o zameni saobraćajnih registarskih oznaka gradova u Republici Srbiji privremenim RKS-probnim tablicama i istovremene nejasnoće u vezi sa planovima Vlade Kosova za automobile sa oznakama KM, PR, PZ,UR, GL, PE, ĐA izdatih od strane izmeštenih policijskih uprava MUP-a Srbije, izazivali tenzije i zbunjenost među građanima.

Ne samo da uvođenju novih mera nije prethodila otvorena društvena debata na kojoj bi se utvrdili svi rizici i izazovi ovakvih mera, potrebe i viđenja svih zajednica na Kosovu, već je sprovođenje ovih mera pratila demonstracija sile, odnosno angažovanje Specijalnih jedinica kosovske Policije.

Opštoj konfuziji koja vlada među građanima srpske zajednice na Kosovu doprinose i šture i nejasne informacije o sprovođenju odluka Vlade Kosova, koje posebno u delu koji se tiče procedura u vezi saobraćajnih registarskih oznaka gradova na Kosovu izdatih od strane srpskih institucija (KM, PR, PZ, UR, GL, PE, ĐA) ne pružaju jasna uputstva građanima o tome šta će se desiti sa njihovim vozilima nakon konfiskacije tablica.

Ovaj nivo nepoznanica, tri dana nakon stupanja na snagu nove odluke je neprihvatljiv i protiv je interesa građana. Za ovakva pitanja potrebna su politička rešenja i grupa organizacija okupljenih oko platforme Open pozivaju na hitnu deeskalaciju i vraćanje pitanja slobode kretanja u okvir pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Do eskalacije je došlo u jeku dijaloga i usred učestalih sastanaka dve strane na političkom i tehničkom nivou što ukazuje na to da u najnovijoj fazi Briselskog dijaloga nije bilo razgovora o suštinskim temama kao što je sloboda kretanja. Stoga pozivamo Vladu Kosova da iskoristi ovaj kanal komunikacije i stabilizuje situaciju na terenu kako ne bi došlo do daljeg urušavanja procesa dijaloga ali i svih njegovih dosadašnjih rezultata.

Najzad, eventualni novi zajednički dogovor o slobodi kretanja, bilo da on podrazumeva preregistraciju KM vozila ili neki novi protokol kretanja za ova vozila mora biti propraćen širokom informativnom kampanjom, brzim j jeftinim procedurama ali i sistemskom podrškom građanima koji se suočavaju sa poteškoćama pri pribavljanju ličnih i putnih dokumenata.

Potpisnici:

AKTIV

Centar za afirmativnu društvenu akcije – CASA

Centar za zastupanje demokratske kulture - ACDC

Crno beli svet - CBS

Forum za razvoj i međuetničku saradnju – FDMC

GračanicaOnline

Humani centar Mitrovica - HCM

Institut za teritorijalni ekonomski razvoj – InTER

Komunikacija za razvoj društva - CSD

Nova Društvena inicijativa – NSI

Radio Goraždevac

RTV Kim

*

28. jul. 2015. | 03:09

/

12. februar. 2018. | 03:20

Poziv za stažiranje

10. januar. 2018. | 03:19

Popis na Kosovu 2022. i srpska zajednica

22. novembar. 2021. | 12:09

Sporazoom: Koliko smo zagađeni?

10. novembar. 2021. | 11:09

Zajednica - Fantom začaranog kruga moći

19. oktobar. 2021. | 09:09

Sporazoom: Od stikera do stikera

13. oktobar. 2021. | 05:22