12. novembar. 2019. | 11:02


MSC: Od ekstremiste do humanisteU četvrtak, 7. novembra 2019. godine u Mitrovačkom društvenom klubu je održano predavanje i izložba izraelskog humaniste i fotografa Gilada Sadea, koji je tom prilikom rekao da su kamera i mikrofon njegovo oružje kojima može činiti dobro ili zlo. Gospodin Sade putem dokumentarnih fotografija priča o svom odrastanju u konfliktnoj zoni, o tome ko je bio, a ko je danas, te kako je od ekstremiste postao humanista.

 

Bio je član ekstremističke zajednice „Kah“, koju je napustio i odlučio da postane fotograf nakon razgovora sa jednim režiserom koji je svojevremeno snimao film o njemu.

,,Pozvao sam ga i rekao mu da sam napustio zajednicu, da sam usamljen i da želim da razgovaram sa njim. Danas smo najbolji prijatelji“, kazao je Sade.

Pričajući o graničnim prelazima, osećaju anksioznosti i straha, priča kako je naučio da se svaka situacija, koliko god agresivno i opasno izgledala, može preokrenuti u pozitivnu situaciju. Potrebno je samo da se promeni način komunikacije, a počne sa osmehom.

,,Naučio sam da biti novinar ili fotograf ne znači samo otići na određeno mesto, napraviti par snimaka i reći bio sam tamo. Treba ostati, živeti barem pola godine, saznati pravo stanje stvari“, objasnio je Gilad pričajući o svom nomadskom načinu života.

U svom ,,turističkom kostimu“, kako ga je nazvao, uspeo je da uđe u zabranjene zone, ostvari zabranjene kontakte i stekne zabranjene prijatelje.

Ovim usmenim i vizuelnim izlaganjem gospodin Sade napravio je paralelu između konfliktnih odnosa u gradu u kom je odrastao – Hebronu i Mitrovice, podeljenim gradovima.

Na sledećem linku možete pogledati snimak celog predavanja i izložbe:

https://www.youtube.com/watch?v=YWBMkEhGfXU&t=2s