23. jul. 2019. | 02:52


Koalicija za pomirenje na Kosovu – zvanični početak radaU Evropskoj kući u Prištini 11. jula 2019. godine zvanično je počela sa radom Koalicija za pomirenje na Kosovu. Kolacija se sastoji od četiri organizacije Fond za humanitarno pravo Kosovo/Priština, Artpolis/Priština, Aktiv/Severna Mitrovica i Dokumenta/Zeagreb. Ova koalicija je kreirana u okviru projekta „Transformacija konfliktnih percepcija kroz povećanje građanskog i društvenog angažmana na Kosovu“, podržanog od strane Evropske unije.

Građani Kosova i 20 godina nakon rata još uvek imaju mnogo pitanja i briga, pitanja na koja nikada nisu dobili odgovor, nesigurnosti, kao i nedostatka odgovarajuće dobrobiti za sve zajednice koje žive na Kosovu.

Koalicija ima za cilj da uključi zajednice da se bave prošlošću, sadašnjošću i budućnošću vodeći ka pomirenju i promociji kulturne raznolikosti Kosova.

„Pomirenje između različitih zajednica koje žive na Kosovu trebalo bi da se dešava izgradnjom zajedničke budućnosti na Kosovu“, rekao je, između ostalog, jedan od osnivača ove koalicije. Tokom otvaranja konferencije, Stergios Tragoudas iz kancelarije EU na Kosovu, kazao je da je proces pomirenja veoma izazovan, ali da moramo da učimo iz dobrih praksi zemalja EU i načina na koji su oni rešili takve probleme. Osim toga, on je ukazao na važnost pomirenja za Evropsku uniju navodeći da su druge zemlje EU prevazišle ovo pitanje kroz saradnju sa građanima i vladinim institucijama.

Na konferenciji koja je obeležila zvanični pocetak rada Koalicije za pomirenje na Kosovu, pored zvaničnika EU, Stergios Tragoudasa, a pored medija i drugih učesnika konferencije, govorili su i: Bekim Bljakaj, izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo na Kosovu, Zana Hodža, osnivačica i direktorka NVO Artpolis i Miodrag Milićević, izvršni direktor NVO Aktiv. Događajem je moderirala Kaljtrina Šalja, rukovoditeljka projekta.

Početak rada koalicije propraćen je panel diskusijom „Pomirenje na Kosovu: prošlost, sadašnjost i budućnost - diskusija o procesu pomirenja na Kosovu, izazovi i mogućnosti iz perspektive medija i umetnosti”. Panelisti su bili predstavnici medija, umetnosti i akademske zajednice: Adriatik Keljmendi, novinar, Besa Ljuci, novinarka, Edis Galuši, novinar, Darko Dimitrijević, novinar i Aljban Muja, umetnik.

Svi su izneli svoja viđenja i primere novinarskog i umetničkog rada, ukazujući na razlike i sličnosti u rešavanju problema iz ugla različitih medija na Kosovu i u Srbiji.