10. decembar. 2019. | 10:04


Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u MSC-uCentar za baznu rehabilitaciju je mesto u kome najosetljiviji članovi društva pronalaze podršku i sigurnost već 11 godina. Glavni finansijer u proteklom periodu im je bila međunarodna organizacija “Save the Children”. Radili su punim kapacitetom. Osim menadžera, edukatora, fizioterapeuta i vozača, u centru si bili zaposleni logopedi, psiholozi, socijalni radnici… Međutim, od prošle godine, svaki vid finansijske podrške je izostao. Novonastala situacija je dovela do toga da ovaj centar radi smanjenim kapacitetom. Ostalo je samo njih četvoro – menadžer centra, edukator, fizioterapeut i vozač, čiji se rad zasniva isključivo na volonterskoj osnovi.

“Sam centar je opremljen kompletno, ima 240 kvadratnih metara. Tu su sale za fizijatriju, imamo teretanu, salu za edukaciju, veliku igraonicu za opuštanje dece, kompjutere… imamo sve uslove koji su potrebni, jedino što nam smeta i što nam fali, to su finansijska sredstva”, ukazuje Biljana Milović, edukatorka Centra za baznu rehabilitaciju, koja je 3. decembra govorila na debati povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, organizovanoj od strane NVO “Aktiv”.

Izostala je čak i zainteresovanost volontera, u odnosu na raniji period, koji su, kako kaže, bili jako predani i sa zadovoljstvom pomagali. Milović dodaje da im je svaka pomoć dobrodošla, te da su njihova vrata otvorena za svakog ko želi da volontira.

Centar za baznu rehabilitaciju se trenutno oslanja na sopstvene snage, jer je pored institucionalne, ove godine ostao i bez pomoći donatora. Sa druge strane, Udruženje roditelja dece sa poteškoćama u razvoju “Podrži me” funkcioniše zahvaljujući prvenstveno Odboru za pomoć Srbima na KiM iz Republike Srpske, ali ni ovo udruženje nije naišlo na finansijsku pomoć lokalne samouprave u Kosovskoj Mitrovici.

“Odbor za pomoć je za svaku vrstu pohvale i tu prosto ne mogu reći ‘hvala’, jer je toliko malo da se izgovori”, kazala je Rakić.

Ipak, kao krunu ovog udruženja, Rakić ističe predani rad roditelja.

“Pre svega moram da kažem da sam ja ponosna na roditelje, na njihovu snagu, na njihovu borbu koliko su oni iskreni i koliko se oni nesebično bore. Kao neko ko vodi ovo udruženje, mogu da kažem da sam ponosna što sam zadobila njihovo puno poverenje i to ću čuvati kao malo vode na dlanu.”

Iako suočeni sa svim tim problemima, iz Centra za rehabilitaciju i Udruženja “Podrži me” poručuju da neće odustati i da će kucati na sva vrata, kako bi dobili neku vrstu pomoći.

“Mi ćemo bez prestanka pričati, ne samo 3. decembra. Svakodnevno ćemo pričati i tražiti pomoć. Jednostavno nećemo dozvoliti da žmure nad našim problemom. Ja moram da kažem da ovi roditelji, pored problema koje nose, oni su aktivni isto kao i svi drugi ljudi. Da li je u pitanju bilo kakva pomoć ovom gradu, da li treba izaći na glasanje, svi ti roditelji izađu. Zato im nećemo dozvoliti da posle svih tih procedura zaborave na ove roditelje i na ovu decu”, poručuje Ivana Rakić.

“Iako nemamo ta finansijska sredstva, mi ćemo nastaviti sa radom, jer deca su navikla na centar. To je u stvari kruna našeg uspeha i našeg rada. To poštovanje i ljubav prema deci. Nadam se da ćemo imati neku finansijsku podršku i da ćemo trajati još dugo kao što smo trajali i do sada. Deci je jako potreban ovaj centar. Oni ne samo da se edukuju, vežbaju… oni se i druže, a to druženje njima mnogo znači. Zbog dece mnogo vredi podržati ovaj centar”, zaključuje Biljana Milović.

Udruženo delovanje, je potencijalno dobar model za njihovo bolje funkcionisanje, smatraju učesnici debate. Volje za saradnjom ima, a hoće li do nje doći, ostaje da se u predstojećem periodu vidi.

Debata je organizovana u Mitrovačkom društvenom klubu, koji se finansira od strane Kosovske fondacije za otvoreno društvo – KFOS.