30. jun. 2017. | 10:35


Promocija knjige ,,Moj Everest-san i java'', Dragane RajblovićU sredu 21. Juna, u Aktiv Art Centru održana je promocija knjige Dragana Rajblović, „Moj Everest – san i java“.

Dragana Rajblović je prva sa Balkana i jedina žena u regionu koja se 2007. godine popela na najviši vrh svijeta Mont Everest 8850 m, na Himalajima. Nakon devet godina, tekst o ovom poduhvatu je ugledao svetlost dana i u aprilu ove godine u prodaju je izašla knjiga “Moj Everest – san i java”. Osim što govori o poduhvatu na moćne Himalaje, ovo je knjiga o ličnom iskustvu, ali ličnom iskustvu i doživljaju ženske osobe, koja je uz muške članove ekipe, provela brojne dane u baznom kampu dalekog Tibeta, čekajući povoljan trenutak za uspon na Everest. I ne samo Everest (8850 m), opisan je i pohod na Čo Oju (8200 m), šesti vrh sveta, kao i sve planine koje su prethodile kao priprema za uspon na krov sveta. Kao učesnik mnogih ekspedicija, prošla je i upoznala razne krajeve sveta, te je knjiga i putopis, gde prenosi svoje impresije o narodu Šerpasa, Tibetanaca i njihovoj istoriji. Uz sve to ovo je i planinarski priručnik u kojoj se na kraju nalazi mali dodatak o aklimatizaciji i prilagođavanju organizma na velike visine. Ova knjiga daje podsticaj i motivaciju sadašnjim, ali i budućim generacijama, da je sve moguće, pa tako i ostvarenje svojih snova.

Na pitanje da li su potrebne neke posebne pripreme pre pohoda, Dragana je naglasila da je važna dobra priprema i organizacija, jer svaka greška se na tim visinama skupo plaća. Ona je otkrila da se ovakvi alpinistički podvizi ostvaruju samo ako su vođeni i srcem i razumom.

Rajblović je jedna od svega stotinak žena u svetu koje su osvojile najviši svetski vrh. Te godine kada  se popela na Mont Everest bilo je 17 zemalja u svetu koje su imale žene osvajače najvišeg vrha.

Ona je istakla da je uspon na Mont Everest izuzetno težak i naporan izazov. ,,Bilo je momenata kada sam pomišljala i da bacim ranac i odustanem od svega. Ipak, pomislila sam u tim kritičnim trenucima, zašto da se odreknem tih deset sati kojih ću se posle sećati čitav život - priča Rajblović. ,,Na visinama od preko 8.000 metara, u vazduhu je svega 30 odsto kiseonika, jedva se diše. Najteže iskustvo ipak, bili su susreti sa onima koji su zauvek ostali na Himalajima, oživljava Rajblovićeva trenutke sa uspona. Ona je sa publikom podelila priče o planinarima na kojeg su naišli tokom uspona.

,,Prolazili smo pored njih, a oni izgledaju kao da spavaju, zaleđeni. Znala sam da ću ih videti, pričali su mi pre polaska,i mislila sam da ce to da utiče na mene. Ipak, navikla sam na te prizore. Nekoliko metara od nas jedan momak je umro jer je dobio endem mozga, ostao je tamo zauvek, a da je na vreme osetio simptome i odustao od uspona, možda bi i preživeo. Na Himalajima nema spasilačkih ekipa, zato svako treba da slusa svoj organizam - poručuje srpska alpinistkinja.

Dragana Rajblović je prisutnima pokušala da dočara i noć uspona na koji su krenuli u 11h uveče i konačno osvojili vrh sledećeg dana u pola 10h. Posle celonoćnog uspona pri temperaturi od -40, ekipa je bila srećna jer je konačno dostigla svoj cilj.

Na promociji knjige, publika je imala priliku da pogleda i film o ekspediciji ,,Everest 2007’’, koji je oduševio publiku. Nakon projekcije filma usledili su komentari i pitanja publike, koja ja bila oduševljena Draganom i njenom pričom.

Na pitanje da li je pomisljala u nekom trenutku da odustane Dragana je objasnila da ni u najtežim trenucima nije to želela. Kako je navela, u takvim momentima, potrebno je da osluškujete svoj organizam, i da bodrite sebe.

Kako bi motivisala mlade ljude koji žele da se bave ovim, i kako bi ih ohrabrila na ovakve poduhvate, Dragana je poručila: ,, Najvažnije je da čovek u životu radi ono što voli, i ako to stvarno iskreno voli, onda će to i da mu se ostvari’’.

Na samom kraju, Dragana je istakla ,,Knjiga ,,Moj Everest-san i java’’, je moja priča o tom vrhu, moje lično iskustvo’’ i da je njen glavni cilj bio da ostvari svoj san, u čemu  je i uspela.

Diskusije Mitrovačkog društvenog kluba organizuju se u okviru projekta Stvaranje održivog okvira za građansko učešće i dekokratsko donošenje odluka u institucijama lokalnog i centralnog nivoa na Kosovu.

Ovaj grant se finansira iz programa Unapređenje demokratskog društva (DSP) koji je podržan od strane Švajcarske kancelarije za saradnju na Kosovu (SCO-K) i Ministarstva spoljnih poslova Danske(DANIDA), a koji sprovodi Kosovska fondacija za civilno društvo (KCSF).