12. oktobar. 2019. | 2:07


Kritički osvrt na (etnički) podeljena društva: filmsko veče u Mitrovica Social Club-u15.10.2019 19:00 Mitrovica Social Club Završeno


Mitrovica Social Club vas poziva na projekciju kiparskog filma Krijumčareći Hendriksa, režisera Mariosa Piperidesa, u istoimenom kafeu (ex Aktiv art centar).

Postojanje konflikata koji dele određeno društvo na osnovu različitih karakteristika nije svojstveno samo društvu na Kosovu. Projekcijom ovog, ali i ostalih predviđenih filmova, koji kroz umetnički izraz kritikuju i prikazuju podele u (post)konfliktnim društvima širom sveta, za ovdašnju publiku otvoriće se novi uvid u to kako i na koji način je moguće objektivno posmatrati ceo kontekst, tj. imati empatije za sagledavanje situacija svih strana uključenih u konflikt.

Pre same projekcije, istoričar Jovan Aleksić će dati osvrt na istoriju međuetničkih sukoba na Kipru, sa posebnim fokusom na grčko-turske odnose.

Projekcija filma će biti održana u utorak, 15. oktobra, sa početkom u 19:00.

Mitrovica Social Club je projekat podržan od strane Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS), a implementiran od strane NVO Aktiv.

Dođite da zajedno pogledamo poučno filmsko ostvarenje, prodiskutujemo i poslužimo se u kutku Mitrovačkog društvenog kluba!

Ostali događaji