8. novembar. 2019. | 9:49


Dr Nele Karajlić u CEC-u: diskusija i promocija knjige11.11.2019 19:00 Civic Energy Center Završeno


Pozivamo vas na diskusiju Mitrovačkog društvenog kluba pod nazivom ,,Juče, danas, sutra“ i promociju nove knjige ,,Solunska 28 – O prijateljstvu i izdaji” dr Neleta Karajlića.
O tome da li je pretpostavljao će čuveni ,,Nadrealisti" imati proročki karakter, koliko se danas konstruktivno koriste različiti umetnički vidovi u kritici društva, te ko su ,,junaci" novih generacija govoriće multimedijalni umetnik koji se bavi muzikom, filmom, televizijom, pozorištem i književnošću, Nenad Janković (dr Nele Karajlić).
Nakon jednočasovne diskusije uslediće predstavljanje njegove nove knjige ,,Solunska 28 – O prijateljstvu i izdaji” na kojoj će osim autora učestvovati i Živojin Rakočević, pesnik, novinar i direktor Doma kulture u Gračanici.
Na kraju večeri sledi druženje sa dr Neletom Karajlićem u Mitrovica Social Club kafeu.

ULAZ JE SLOBODAN!
***

O autoru:
Dr Nele Karajlić je rođen u Sarajevu 1962. godine kao Nenad Janković. Završio je Drugu sarajevsku gimnaziju, studirao orijentalistiku na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.
Ranih osamdesetih osniva rok grupu Zabranjeno pušenje, koja veoma brzo postaje svejugoslovenski fenomen. U isto vreme radi na Radio Sarajevu, kasnije i na televiziji, satirično-humorističku emisiju Top lista nadrealista, koja ostavlja dubok trag na celokupnom jugoslovenskom medijskom prostoru.
Početkom rata u bivšoj Jugoslaviji seli se u Beograd gde sa grupom Zabranjeno pušenje izdaje još jedan album, Ja nisam odavle, sa kojeg je pesma Ženi nam se Vukota u izborima brojnih TV stanica proglašena hitom 20. veka.
Za Radio-televiziju Srbije 1996. snima humorističku seriju Složna braća.
Godinu dana kasnije Dr Nele Karajlić sarađuje sa filmskim režiserom i bivšim basistom Zabranjenog pušenja, Emirom Kusturicom, na saundtreku za film Crna mačka, beli mačor, odakle nastaje ideja o osnivanju grupe The No Smoking Orchestra.
Grupa postaje svetski priznata i nastupa u svim većim gradovima. Dr Nele Karajlić svira u grupi The No Smoking Orchestra sve do 2011.
U prestižnoj operi Bastilja u Parizu piše libreto i igra u pank operi Dom za vešanje u režiji Emira Kusturice.
U produkciji Prve televizije 2013. radi na humorističko- -satiričnoj seriji Nadrealna televizija, a samo godinu dana kasnije izdaje i svoj prvi roman Fajront u Sarajevu, koji postaje bestseler ne samo u Srbiji već i u regionu.
Godine 2016. na sto šezdesetu godišnjicu rođenja Nikole Tesle u Sava centru u Beogradu i Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu postavlja multimedijalni spektakl FBI: Dosije Tesla.
***
Mitrovački društveni klub projekat je koji finansira Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS)

Ostali događaji