28. April. 2017. | 03:22


Veni, vidi, no one - Kosovo Serbs as they are perceived by othersKosovski Srbi smatraju da centralne vlasti retko čuju njihov glas, a još ih ređe posluša. To je posledica složene političke situacije koja na Kosovu već punih 18 godina – čulo se na debati Mitrovačkog društvenog kluba koju je u Severnoj Mitrovici organizovala nevladina organizacija Aktiv.

Učesnici debate bili su odbornik u SO S. Mitrovica Igor Simić, predstavnica NVO Aktiv Marija Stanković i zamenik predsednika Savetodavnog veća za zajednice Darko Dimitrijević. Oni su svako iz svog ugla, govorili o tome koliko se Beograd i Priština interesuju za Srbe koji žive na Kosovu i da li ih uključuju u visoke političke procese i koliko su uopšte upoznati sa realnim stanjem na terenu.

Igor Simić je kazao da je Vlada Srbije pozivala prestavnike srpske zajednice da im se pridruže na pregovorima u Briselu, ali da bi njihova učešće u dijalogu i, uopšte, političkom životu, moglo da bude veće. Sa druge strane, vlast u Prištini ne želi da vidi realno stanje na terenu. Oni konstantno govore da su Srbi najpovlašćenija manjina u Evropi, uprkos čestim međuetničkim incidentima i napadima na povratnike.

Marija Stanković iz Aktiva smatra da ljudi u centralnoj Srbiji generalno nisu upoznati sa stanjem na Kosovu. „Pre nego što sam došla na Kosovo 2016. godine uopšte nisam znala da postoji Sever Kosova i da je to jedna politička i ekonomska celina“. Marija kaže da je slično stanje i sa političarima, koji, kada konačno dođu, ostavljaju utisak da nisu došli da razgovaraju sa narodom već da im govore šta je za ljude potrebno i kako treba da žive.

Srbe sa centralnog Kosova je predstavljao Darko Dimitrijević, koji je kao osoba iz civilnog društva delegiran da bude član Savetodavnog veća za zajednice. On je istakao da su, sa političke strane, kosovski Srbi kost u grlu i Beogradu i Prištini. Naime, “Mi imamo zahteve i za jednu i za drugu stranu, a to nikome ne odgovara”. Dimitrijević se složio sa ostalim panelistima da su predstavnici institucija nedovoljno aktivni, pa je tako naveo i primer nereagovanja poslanika Srpske liste na izjavu Dauta Haradinaja.

Postoje brojni problemi koji se guraju ispod žita, od toga kako je Briselski sporazum netransparentan, preko problema sa udžbenicima i službenom upotrebom jezika, a te stvari se ne rešavaju, a da bi Beograd i Priština trebalo da imaju više sluha za Srbe sa Kosova, zaključeno je na kraju debate.