28. June. 2019. | 12:26


Forum : Civil identity beyond the ethnic divisionsNevladina organizacija Aktiv je u sredu 26. juna organizovala forum „Građanski identitet izvan etničkih podela“, koji je imao za cilj unapređivanje interakcije i saradnje između srpskih i albanskih nevladinih organizacija na Kosovu.

Miodrag Milićević, izvršni direktor NVO Aktiv, istakao je u uvodnom obraćanju da je danas svim etničkim zajednicama na Kosovu podjednako važno unapređenje kvaliteta života i poštovanje prava svih zajednica.

“Nastojimo da stvorimo pozitivan ambijent u cilju jačanja medjusobnog poverenja sa većinskom albanskom zajednicom i time otovorimo put ka daljem smanjivanju postojeće etničke distance” - napomenuo je Milićević.  

Ambasador Švajcarske na Kosovu Jean-Hubert Lebet je ukazao da organizacije civilnog društva treba da budu pravi pokretači građanskih inicijativa i stvarni pokretači promena.

Kada je reč o dijalogu, Jean-Hubert Lebet smatra da se normalizacija odnosa između Kosova i Srbije mora desiti. Medjutim, smatra da za postizanje normalizacije odnosa mora da postoji volja. 

U okviru prvog panela na forumu „Uloga tranzicione pravde u pomirenju kao neophodan preduslov za mir, suživot i toleranciju” čula su se mišljenja predstavnika civilnog društva i medija o prevazilaženju prošlosti, ali i odgovornosti političkih elita za događaje koji i dalje stvaraju jaz između Srba i Albanaca na Kosovu.

„Naravno, strašni zločini su se desili i na jednoj i na drugoj strani i slažem se da svaki od tih slučajeva pojedinačno treba da završi na sudu, ali bih isto tako voleo da recimo žrtve iz Goraždevca, da njihove porodice pronađu odgovor ko je ubio njihovu decu” – izjavio je Darko Dimitrijević, glavni i odgovorni urednik Radija Goraždevac.

U nastavku Dimitrijević dodaje da “dok ne dođe do te smene političkih elita, dok briselski sporazum ne bude posvećen običnom čoveku a ne politici, dok političari budu mahali nekim slikama u skupštini zarad nekakvih poena, sve dok imamo takvu situaciju ja ne očekujem neki pomak po ovom pitanju“.

Sličnog je mišljenja i Aleksandar Rapajić, koordinator projekta u Aktivu, koji veruje da političke elite u Prištini i Beogradu svojim svakodnevnim izjavama negativno utiču na proces pomirenja. Njih, kako kaže, ne zanimaju žrtve druge strane, niti su spremni da priznaju zločine i prihvate krivicu sa svoje strane.

Kuštrim Kolići, izvršni direktor NVO INTEGRA, smatra da Kosovo još uvek nije spremno da se suoči sa prošošću. „Mogu postojati različite sporadične inicijative, ponekad kontradiktorne ali nema nijedna indikacija ili pokazatelj da se Kosovo kao država može suočiti sa prošlošću“ – naglašava Kolići.

Bekim Bljakaj iz Fonad za humanitarno pravo Kosova (FHPK)  kaže da većinsko stanovništvo na Specijani sud gleda kao na nepravdu koja je počinjena prema Abancima.

"Mi iz FHP imamo drugačiji pogled na to jer ova Specijalizovana veća su stvorena kao odgovor nastojanja da za užasne zločine koji su se našli u tom izveštaju (Dika Martija) budu tretirani. Taj nedostatak inicijative domaćih institucija da u najmanju ruku počnu da istražuju ta krivična dela došlo je do toga da se formiraju ova Specijalizovana veća“, kaže Bljakaj.

Na drugom panelu bilo je reči o stanju procesa dijaloga Beograda i Prištine uoči pregovora u Parizu, a panelisti su raspravljali o političkim dešavanjima na Kosovu i u Srbiji koja su doprineli zastoju, kao i o mogućim opcijama napredovanja.

Miodrag Milićević, izvršni direktor NVO Aktiv napominje da je neophodno da se sagleda situacija iz 2013. godine kako bi se razumelo ono sto nam se danas dešava. Naime, potpisivanjem Briselskog sporazuma otpočela je normalizacija odnosa i balansiranje jednog jako kritičnog stanja koje je u to vreme viđeno na severu Kosova.

Ključni propust je napravljen nakon impementacije lokalnih izbora 2013. godine, odbijanjem kosovske političke elite da pristupi sledećem koraku, a to je formiranje Zajednice srspkih opština.

“Po mom ličnom uverenju treba tražiti pozitivne elemente i moramo se vratiti na osnove Briselskog sporazuma ukoliko želimo upošte da vidimo nastavak ovog procesa”- zaključuje Milićević.