23. shtator. 2021. | 08:44


OPEN: njoftimi për shtypNjë grup i OJQ -ve të mbledhura në iniciativën OPEN, organizata dhe media të tjera paralajmërojnë se fillimi i paparalajmëruar i zbatimit të vendimit të Qeverisë së Kosovës për zëvendësimin e targave të trafikut të qyteteve në Republikën e Serbisë me targa të përkohshme RKS dhe paqartësi të njëkohshme lidhur me planet e Qeverisë së Kosovës për veturat KM, PR, PZ, UR, GL, PE, ĐA të lëshuara nga administratat e zhvendosura të policisë të Ministrisë së Brendshme të Serbisë, shkaktuan tensione dhe konfuzion në mesin e qytetarëve.

Jo vetëm që prezantimi i masave të reja nuk ishte paraprirë nga një debat i hapur shoqëror për të përcaktuar të gjitha rreziqet dhe sfidat e masave të tilla, nevojat dhe perceptimet e të gjitha komuniteteve në Kosovë, por zbatimi i këtyre masave u shoqërua me një demonstrim të forcës së tepërt , përkatësisht angazhimin e Njësive Speciale të Policisë së Kosovës.

Konfuzionit të përgjithshëm në mesin e qytetarëve të komunitetit serb në Kosovë i kontribuon informacioni i pakët dhe i paqartë mbi zbatimin e vendimeve të Qeverisë së Kosovës, veçanërisht në pjesën në lidhje me procedurat në lidhje me targat e trafikut të qyteteve në Kosovë të lëshuara nga institucionet serbe (KM, PR, PZ, UR, GL, PE, ĐA) nuk japin udhëzime të qarta për qytetarët se çfarë do të ndodhë me automjetet e tyre pasi të konfiskohen targat.

Ky nivel i të panjohurave, tre ditë pas hyrjes në fuqi të vendimit të ri është i papranueshëm dhe është kundër interesave të qytetarëve. Çështje të tilla kërkojnë zgjidhje politike, dhe grupi i organizatave të mbledhura rreth platformës Open bënë thirrje për de-përshkallëzim urgjent dhe kthim të çështjes së lirisë së lëvizjes brenda negociatave për normalizimin e marrëdhënieve midis Beogradit dhe Prishtinës.

Përshkallëzimi ndodhi në mes të dialogut dhe në mes të takimeve të shpeshta midis dy palëve në nivel politik dhe teknik, gjë që tregon se në fazën e fundit të dialogut të Brukselit, nuk ka pasur bisedime mbi tema thelbësore siç është liria e lëvizjes Me Prandaj, ne i bëjmë thirrje Qeverisë së Kosovës që të përdorë këtë kanal komunikimi dhe të stabilizojë situatën në terren në mënyrë që të parandalojë kolapsin e mëtejshëm të procesit të dialogut dhe të gjitha rezultatet e tij të deritanishme.

Së fundi, një marrëveshje e re e mundshme e përbashkët për lirinë e lëvizjes, pavarësisht nëse përfshin ri-regjistrimin e automjeteve të KM-së ose një protokoll të ri të lëvizjes për këto automjete duhet të shoqërohet me një fushatë të gjerë informacioni, procedura të shpejta dhe të lira, por edhe mbështetje sistematike për qytetarët që përballen me vështirësi në marrjen e dokumenteve personale dhe të udhëtimit.

Nënshkruesit:

AKTIV

Centar za afirmativnu društvenu akcije – CASA

Centar za zastupanje demokratske kulture - ACDC

Crno beli svet - CBS

Forum za razvoj i međuetničku saradnju – FDMC

GračanicaOnline

Humani centar Mitrovica - HCM

Institut za teritorijalni ekonomski razvoj – InTER

Komunikacija za razvoj društva - CSD

Nova Društvena inicijativa – NSI

Radio Goraždevac

RTV Kim

*

28. korrik. 2015. | 3:09

/

12. shkurt. 2018. | 3:20

Call for Interns

10. janar. 2018. | 3:19

/

22. nëntor. 2021. | 12:09

*

10. nëntor. 2021. | 11:09

Sporazoom: Nga stikeri në stiker

13. tetor. 2021. | 5:22

Stardust Mitrovica: hapja e eventit

4. tetor. 2021. | 1:55