10. dhjetor. 2019. | 10:04


Dita Ndërkombëtare e Personave me Aftësi të KufizuaraQendra për Rehabilitimin Bazik është një vend ku anëtarët më të rrezikuar të shoqërisë kanë gjetur mbështetje dhe siguri tash e njëmbëdhjetë vjet. Në të kaluarën, donatori kryesor financiar i Qendrës ishte organizata ndërkombëtare Save the Children. Ata kanë punuar me kapacitet të plotë. Përveç menaxherëve, edukatorëve, terapistëve fizikë dhe shoferëve, Qendra punëson edhe terapistë të të folurit, psikologë, punonjës socialë … Sidoqoftë, që nga viti i kaluar, nuk ka pasur asnjë mbështetje financiare. Kjo gjendje e re ka bërë që kjo Qendër të funksionojë me një kapacitet të zvogëluar. Në Qendër kanë mbetur vetëm katër punonjës – një menaxher, edukator, terapist fizik dhe shoferë, puna e të cilave bazohet vetëm në baza vullnetare.

“Vetë Qendra është e pajisur plotësisht dhe ka 240 metra katror hapësirë ​​pune. Ka dhoma për fizioterapi, një palestër, një sallë pritjeje të madhe për kohën relaksuese për fëmijët, kompjuterë. Kemi të gjitha kushtet që na duhen, por ajo që na shqetëson dhe çka na mungon janë burimet financiare, ” tha Biljana Milović, edukatore në Qendrën për Rehabilitimin Bazik  që ishte një nga panelistët në debatin që u zhvillua më 3 dhjetor, kushtuar Ditës Ndërkombëtare të Personave me Aftësi të Kufizuara dhe të organizuar nga OJQ Aktiv.

Madje, kishte një mungesë interesimi nga vullnetarët, kur u krahasua me periudhën e kaluar, të cilët dikur ishin shumë të përkushtuar dhe të lumtur për të ndihmuar. Milović shtoi se çdo lloj ndihme është e mirëpritur dhe se dyert e Qendrës janë të hapura për këdo që është i gatshëm të bëhet vullnetar.

Qendra për Rehabilitimin Themelor aktualisht është duke u mbështetur në burimet e veta, sepse, përveç asaj institucionale, ajo mbeti edhe pa ndihmën e donatorëve. Në anën tjetër, Asociacioni i Prindërve të Fëmijëve me Aftësi të Kufizuara të Zhvillimit “Më përkrah” funksionon falë mbështetjes së Komitetit për Ndihmimin e Serbëve në Kosovë dhe Metohisë nga Republika Srpska, por kjo shoqatë gjithashtu nuk ka marrë ndihmë financiare nga lokale qeveria në Mitrovicën e Veriut.

“Komiteti i ndihmës është për çdo lloj lavdate dhe unë thjesht nuk mund të them vetëm “faleminderit”, sepse nuk do të ishte e pamjaftueshme “, tha Rakić.

Megjithatë, Rakiç theksoi se faktori kryesor i Shoqatës është puna e përkushtuar e prindërve.

Para së gjithash, më duhet të them se jam krenar për këta prindër, forcën e tyre, luftën e tyre, dhe sa të sinqertë janë ata dhe sa shumë luftojnë. Si dikush që drejton këtë Shoqatë, unë mund të them se jam krenar që kam fituar besimin e tyre të plotë dhe do ta mbaj gallë atë për aq kohë sa të mundem ”.

Megjithëse përballen me të gjitha këto probleme, Qendra e Rehabilitimit dhe shoqata “Më mbështet” thonë se ata nuk do të heqin dorë dhe do të trokasin në të gjitha dyert e mundshme për të marrë të paktën një ndihmë.

“Ne do të flasim vazhdimisht për këtë, jo vetëm në 3 dhjetor. Ne do të flasim çdo ditë dhe do të kërkojmë ndihmë. Ne thjesht nuk do t’i lejojmë ata të nxitojnë për problemin tonë. Më duhet të them që përveç problemeve që mbartin, këta prindër janë po aq aktivë sa çdo person tjetër. Kur është fjala për të ndihmuar këtë qytet, kur bëhet fjalë për të dalë për të votuar, të gjithë këta prindër janë atje për të ndihmuar. Kjo është arsyeja pse ne nuk do t’i lejojmë ata të harrojnë këta prindër dhe këta fëmijë pas gjithë këtyre procedurave “, tha Ivana Rakić.

“Megjithëse nuk kemi burime financiare, ne do të vazhdojmë të punojmë sepse fëmijët janë mësuar me Qendrën. Në fakt, ajo është kurora e suksesit dhe punës sonë. Ai respekti dhe dashuria për fëmijët. Shpresoj se  do të kemi një mbështetje financiare dhe që do të zgjasim për aq sa kemi bërë deri tani. Fëmijët me të vërtetë kanë nevojë për këtë Qendër. Ata jo vetëm që edukojnë veten, bëjnë ushtrime … ata shoqërohen dhe se shoqërizimi do të thotë shumë për ta. Për shkak të fëmijët, ia vlen shumë ta mbështesni këtë qendër “, përfundoi Biljana Milović.

Aksioni i përbashkët është një model potencialisht i mirë për funksionimin e tyre më të mirë, sipas pjesëmarrësve në debat. Ekziston një gatishmëri për të bashkëpunuar, dhe nëse kjo do të ndodhë mbetet të shihet në periudhën e ardhshme.

Ky debat u organizua në Klubin Social të Mitrovicës, i cili është financuar nga Fondacioni i Kosovës për Shoqëri të Hapur – KFOS.